Вести

Измене режима
Назад на вести

Град Београд добитник награде „Искра за будућност”

...

Град Београд је добитник награде „Искра за будућност” у области јавног превоза и категорији електронских података. Награда је додељена у оквиру конференције „Подаци и Е-управа – Искра за будућност”.

Манифестацију је отворила премијерка Србије Ана Брнабић, док су Град Београд представљали секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, као и руковидилац Сектора за јавни шински и речни превоз и софтверску подршку Иванка Милошевић, која је примила награду, саопштено је из Секретаријата за јавни превоз. 

Председница Владе Републике Србије уручила је награде шампионима отворених података у шест категорија који су током прошле године допринели иницијативи отварања података у Србији.

Компанији „Гугл” стављени су на располагање подаци за линије јавног линијског превоза путника на територији града Београда, што ће грађанима Београда и туристима омогућити једноставније планирање путовања са свим потребним информацијама, трасама линија, редовима вожње, преседањима и временом путовања за жељену релацију. 

Догађај је одржан у организацији Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије, као и Програма Уједињених нација за развој, уз подршку Фонда за добру управу Уједињеног краљевства, а поводом обележавања Дана отворених података. Дан отворених података обележава се 7. марта и ова конференција је била прилика да се још једном подсети на успехе, препреке и потенцијале отворених података и електронске управе у Србији, као и да се „испрати” пут Србије кроз дигиталну трансформацију.