vest

Одржан међународни семинар о јавно-приватном партнерству између Града и превозника

Градски секретар за јавни превоз Предраг Лукић отворио је међународни семинар на тему „Уговорни односи и јавно-приватно партнерство између Града и превозника”, који се одржаo у хотелу „М”. Семинар је организован у оквиру пројекта модернизације јавног превоза у Београду „ПРОМОД”, који представља техничку сарадњу између Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) и Секретаријата за јавни превоз. 

Предраг Лукић је прецизирао да је семинар само једна од низа активности у склопу поменутог пројекта. 

– Пројекат модернизације јавног превоза у Београду настао је као резултат разговора које су водиле Влада Србије и Јапанска агенција за међународну сарадњу. Посебна част јесте то што се пројекат одржава у години обележавања јубилеја, то јест 140 година од успостављања званичних односа између Србије и Јапана. Представља наставак сарадње и пријатељства између наша два народа. Важно је истаћи да „ПРОМОД” није први пројекат као резултат сарадње између две владе у области јавног превоза. Подсетићу на донацију популарних „јапанаца”, жутих аутобуса, који скоро двадесет година крстаре нашим улицама. Народ Јапана је 2003. године донирао 93 аутобуса Београду и то представља симбол несебичне помоћи овог народа нашој земљи и нашем народу – рекао је Лукић.

Он је овом приликом подсетио да се јавни превоз у Београду одвија на административном подручју седамнаест општина, на површини од преко три хиљаде квадратних километара. Обавља се аутобусима, трамвајима, тролејбусима, БГ возом и такси возилима, а укупан број линија прелази пет стотина на дужини мреже више од дванаест хиљада километара. 

– Дневно се превезе више од 2,6 милиона путника, а око 1.700 возила је дневно у функцији. У јавни превоз смо ових дана укључили и сто нових зглобних аутобуса на гас, тако да се надамо да ће та возила допринети квалитету и поузданости јавног линијског превоза путника – навео је Лукић. 

Секретар се осврнуо на тему семинара, напомињући да до краја следеће године истичу поједини уговори са превозницима и зато је једна од активности пројекта праћење и унапређење уговорних односа. Крајњи циљ, додао је Лукић, јесте да се партнерским односом омогући безбедан, поуздан и квалитетни јавни превоз за све грађане.  

Организацију семинара финансирала је Влада Јапана као и прошле године, када је такође одржан међународни регионални семинар на тему модернизације јавног градског превоза у Београду. Осим наших и јапанских стручњака, ту су и еминентни говорници из европских градова, попут Мадрида, Хамбурга, Букурешта. Осим презентација, одржана је и панел-дискусија с крајњим циљем да се пронађу оптимална решења и унапреде партнерски односи Града и превозника у систему јавног превоза.